Cercador

S'han trobat 111 resultats per recerca cancer .

  • Carla Simón: "Hi ha més de 7.000 malalties minoritàries identificades"
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    Carla Simón: "Hi ha més de 7.000 malalties minoritàries identificades"

    La Carla Simón vol donar visibilitat a les malalties minoritàries. La Fundació la Nineta dels Ulls treballa per visibilitzar aquestes malalties i, en especial, per impulsar la recerca en retinoblastoma, el càncer ocular més freqüent en infants menors de 6 anys.

  • Pilarín Bayés amb la Fundació Albert Bosch
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    Pilarín Bayés amb la Fundació Albert Bosch

    Pilarín Bayés explica que el càncer és la primera causa de mort entre els nens i nenes de 5 a 14 anys a Catalunya. La Fundació Albert Bosch promou la recerca de solucions mèdiques i col·labora amb l'Hospital Vall d'Hebron i diversos projectes d'investigació.

  • Ferran Piqué amb la Fundació La Nineta dels Ulls
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    Ferran Piqué amb la Fundació La Nineta dels Ulls

    La Fundació La Nineta dels Ulls té com a objectiu impulsar la investigació del retinoblastoma, el càncer ocular més freqüent en menors de 6 anys. Treballen amb un projecte innovador que lidera l'Institut de Recerca Germans Tries i Pujol i hi ha implicats altres hospitals d'Europa i de l'Amèrica Llatina. Ferran Piqué assegura que és un projecte molt prometedor i que ben segur que els resultats es podran utilitzar en la detecció precoç de qualsevol mena de càncer.

  • David Carabén: "El retinoblastoma és el càncer ocular més habitual en menors de 6 anys"
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    David Carabén: "El retinoblastoma és el càncer ocular més habitual en menors de 6 anys"

    David Carabén col·labora amb la "Fundació la nineta dels ulls" i ens parla sobre el retinoblastoma, el càncer ocular més freqüent en infants menors de 6 anys. La Fundació treballa per impulsar la recerca i poder detectar el càncer a temps.

  • Estem més a prop d'aconseguir aturar l'envelliment?
    Escolta àudio
    La tarda de Catalunya Ràdio

    Estem més a prop d'aconseguir aturar l'envelliment?

    Josep Maria Mainat és una persona optimista que es mira la ciència de manera optimista. Per això ens explica un estudi a través del qual s'ha aconseguit que uns ratolins vells tornin a ser joves. Com? A través de l'epigenètica. En Josep Maria ens ha explicat què és exactament aquest concepte i per il·lustrar-nos ens ha portat un dels experts catalans en la matèria. Es tracta del doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, investigador de l'ICREA, catedràtic de Genètica a la UB i referent mundial en la lluita contra el càncer pels seus treballs, precisament, en el camp de l'epigenètica. El doctor Esteller ens ha donat la seva visió sobre aquest estudi i ha explicat en quin punt estem pel que fa als avenços científics sobre com revertir l'envelliment.

  • Som més a prop de curar el càncer del que ens pensem?
    Escolta àudio
    La nit dels ignorants 3.0

    Som més a prop de curar el càncer del que ens pensem?

    El càncer és una malaltia de gran incidència en la nostra societat. Entre els molts assajos destaquem el del medicament Omomyc, que en la seva primera fase ha aconseguit aturar el creixement del càncer avançat en vuit pacients. Ha estabilitzat la malaltia i n'ha frenat el creixement. La doctora Elena Garralda és oncòloga, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer-Caixa Research de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron.

  • Manel Esteller: "Cal dotar de valor la ciència, al servei dels ciutadans"
    Escolta àudio
    La nit dels ignorants 3.0

    Manel Esteller: "Cal dotar de valor la ciència, al servei dels ciutadans"

    Estrenem una nova secció: "De júnior a sènior", una conversa entre algú que comença la seva vida professional i una veu experimentada. Aquesta nit hem començat amb dos investigadors. Per una banda, el doctor Manel Esteller, considerat un dels científics més influents del món en la recerca genètica sobre el càncer, i de l'altra Eloy Santos Pujol, graduat en Ciències Biomèdiques, màster en Genètica i doctorand amb el doctor Esteller.

  • Desenvolupar tractaments i fàrmacs des de zero: la recerca clínica
    Escolta àudio
    El suplement

    Desenvolupar tractaments i fàrmacs des de zero: la recerca clínica

    Ens acostem al l'hospital Vall d'Hebron per parlar sobre la recerca clínica amb la doctora Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) - CaixaResearch; Hector G. Palmer, cap de Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del VHIO; Xavier Cañas, director de promoció i desenvolupament de recerca clínica, i amb Ariadna Laguna Tuset, investigadora del grup de Malalties Neurodegeneratives.

  • Manel Esteller: "la inversió en investigació ha de ser més objectiva i en funció dels mèrits"
    Escolta àudio
    La tarda de Catalunya Ràdio

    Manel Esteller: "la inversió en investigació ha de ser més objectiva i en funció dels mèrits"

    El degoteig d'informacions sobre la lluita contra el càncer és una bona notícia, com la pluja per als camps de cultiu, explica l'investigador Manel Esteller. Algunes d'aquestes informacions són petits avenços científics que no marquen un punt d'inflexió però que al cap de l'any, sumades, sí que poden significar un canvi. Però d'altra banda, segons Esteller, globalment hi ha més càncer, sobretot degut a l'envelliment de la població. Per això defensa el foment de vocacions i la inversió en recerca, una assignatura pendent com la de reconèixer la meritocràcia.

  • El nou fàrmac que frena la metàstasi en el càncer de mama es podria comercialitzar l'any 2027
    Escolta àudio
    El matí de Catalunya Ràdio

    El nou fàrmac que frena la metàstasi en el càncer de mama es podria comercialitzar l'any 2027

    L'Omomyc és un fàrmac que està en assajos clínics i s'administra per via intravenosa un cop a la setmana. Un equip liderat per l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron ha conclòs que aquest medicament pot frenar la progressió de la metàstasi en el càncer de mama. Ara tot just s'està provant la seguretat de l'Omomyc en les persones, i si tot va bé es podria començar a comercialitzar d'aquí cinc anys. Per tirar endavant la recerca, però, fan falta 25 milions d'euros, que han de sortir del finançament públic i privat. En parlem amb els investigadors que han liderat la recerca, la doctora Laura Soucek i el doctor Daniel Massó.

  • Les begudes alcohòliques haurien d'advertir del risc de càncer a l'etiqueta?
    Escolta àudio
    La nit dels ignorants 3.0

    Les begudes alcohòliques haurien d'advertir del risc de càncer a l'etiqueta?

    L'OMS i el Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer recorden que el 10% de tots els càncers en homes i el 3% en dones són atribuïbles al consum d'alcohol. Diuen que no hi ha un nivell segur de consum d'alcohol pel que fa a la prevenció del càncer. Les begudes alcohòliques haurien de dur aquesta advertència a l'etiqueta? Traslladem la pregunta a Xavier Agell, de l'Incavi, l'Institut de la Vinya i el Vi.

  • Un fàrmac millora per primera vegada la supervivència d'un càncer intraocular molt agressiu
    Escolta àudio
    La poma de Newton

    Un fàrmac millora per primera vegada la supervivència d'un càncer intraocular molt agressiu

    Un assaig clínic amb participació de l'Institut de Recerca de Bellvitge, de l'Institut Català d'Oncologia i del grup d'oncologia en xarxa CIBERONC ha demostrat que un nou fàrmac, el TEBENTAFUSP, augmenta gairebé un 30 per cent la supervivència global del melanoma uveal metastàtic. És un tumor molt agressiu, amb molta facilitat per fer metàstasi i sense tractament efectiu.

  • Meritxell Bellet: "El nou fàrmac contra el càncer de mama és una meravella de l'enginyeria"
    Escolta àudio
    La nit dels ignorants 3.0

    Meritxell Bellet: "El nou fàrmac contra el càncer de mama és una meravella de l'enginyeria"

    Meritxell Bellet és oncòloga, especialista en càncer de mama de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i investigadora del Grup de Càncer de Mama de l'Institut d'Oncologia del Vall d'Hebron, que ha liderat la recerca d'un nou fàrmac esperançador, que frena en un 80% la progressió d'un dels càncers de mama més agressius.

  • Un nou tractament aconsegueix els millors resultats en la lluita contra el càncer de mama metastàsic
    Escolta àudio
    Catalunya migdia (cap de setmana)

    Un nou tractament aconsegueix els millors resultats en la lluita contra el càncer de mama metastàsic

    Un nou tractament aconsegueix els millors resultats fins ara en la lluita contra el càncer de mama metastàsic. L'estudi sobre aquest fàrmac, l'assaig DESTINY, l'han liderat investigadors de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, VHIO, i és una de les investigacions més destacades que s'han presentat avui al congrés anual sobre recerca en càncer ESMO, que s'allargarà fins dimarts que ve.
    Escolta l'entrevista que ha fet la nostra companya Purificació Barceló a l'investigador associat en recerca translacional en càncer de mama del VHIO Javier Cortés, que ha liderat l'assaig.

  • Una eina per detectar quines mutacions provoquen cada tipus de càncer
    Escolta àudio
    Catalunya nit

    Una eina per detectar quines mutacions provoquen cada tipus de càncer

    Un nou mètode computacional pot identificar les mutacions que causen un determinat tipus de càncer. Es tracta d'una eina d'aprenentatge automàtic desenvolupada a Catalunya, a l'Institut de Recerca Biomèdica, IRB, i publicada a la revista Nature.
    L'objectiu és saber de totes les mutacions d'un tumor quines són les que provoquen el càncer per poder ajustar el tractament dels pacients.

Anar al contingut